Marie-Jeanne, architect

the mediator between head and hands must be the heart

woningen Fluitpolderplein Leidschendam

Een mix aan woningen, ontworpen in opdracht van Heijmans, wordt aan het Fluitpolderplein in Leidschendam toegevoegd, in aansluiting op de nieuwe VMBO-MBO school met bibliotheek, zie school Fluitpolderplein Leidschendam.

A mix of different housing types, designed for Heijmans, will be added to the Fluitpolderplein in Leidschendam, near The Hague, in addition to the VMBO-MBO secondary school with library, see school Fluitpolderplein Leidschendam.

De laagbouw rijen van de Amstelhof worden met een rij grondgebonden woningen richting de Prinsensingel afgemaakt. De rafelige en gesloten wanden van het zwembad en het sportcomplex aan het Fluitpolderplein worden vervolgens naar het tweede plan geschoven door er gestapelde nieuwbouw in de vorm van de school en maisonnettes/appartementen voor te plaatsen. Deze nieuwbouw begeleidt tevens -vernieuwend- de oude entrees van diezelfde voorzieningen. De openbare ruimte wordt duidelijk begrenst.

Laagbouw, grondgebonden eengezinswoningen in drie lagen en twee lagen met kap, begeleidt de driehoekige groene open ruimte. De tuinen en terrassen van de eengezinswoningen liggen aan deze groene ruimte en zorgen voor direct contact tussen wonen en park, voor sociale verbinding en veiligheid. De gestapelde bouw ligt ten opzichte van het groen achter deze laagbouw, zodat er een geleidelijke overgang van groen naar hoogbouw ontstaat.

Hoogbouw, bestaande en nieuwe appartementen en de nieuw te bouwen school, begrenst het meer steenachtige en stedelijke plein waarop geparkeerd kan worden. Op begane grond grenzen de appartementen en maisonnettes van de nieuwbouw direct met hun voordeuren aan het openbaar gebied, waardoor in combinatie met de toegangen tot de eengezinswoningen, een levendig en veilig straatbeeld ontstaat.

De groene en steenachtige openbare ruimte zijn diagonaal met elkaar verbonden en zorgen uitzicht en afwisseling over en op het Fluitpolderplein. Vanaf de rotonde aan de Prinsensingel doorkruist een andere diagonale zichtlijn het groene gebied, tussen de twee verbijzonderde koppen van de laagbouw door. Vanaf deze rotonde wordt het vernieuwde plein ook ontsloten, en maakt de rest van Leidschendam-Voorburg contact met het nieuwe Fluitpolderplein.

opdrachtgever Heijmans Projectontwikkeling Capelle a/d IJssel
ontwerp Marie-Jeanne Sas
project 80 woningen van diverse categorie en herinrichting plein en park
status voorlopig ontwerp