Marie-Jeanne, architect

the mediator between head and hands must be the heart

about

Marie-Jeanne Sas. Geboren in de late jaren 60. Muziekfreak sinds de jaren 80. Architect BNA, ir. en MSc. sinds 1993.

 

Marie-Jeanne Sas. Born in the late 60s. Music freak since the 80s. Master of Science in Architecture since 1993, Delft University of Technology.

 

In 1993 studeerde ik af aan de TU Delft op een intensief en gemixt woningbouwproject met commerciële en maatschappelijke functies, hartje Schilderswijk Den Haag. Het ontwerpen van multifunctionele projecten in een complexe context, liefst direct samen met gebruikers en bewoners, is nog steeds mijn grootste passie. Klare eenvoud in de uitwerking kenmerken vervolgens mijn ontwerpen.

Ik leerde het vak van architect in de volle breedte kennen bij atelier PRO in Den Haag, waar ik in 1993 als afgestudeerde begon en in 2003 uiteindelijk als partnerarchitect vertrok. Ik ontwierp aan en coördineerde er een divers en groot opdrachtenpakket; van luxe villa’s in het groen tot (sociale) woningbouw in combinatie met gebouwd parkeren en commerciële functies op complexe stedenbouwkundige situaties. Na een verdieping in de herstructurering van de kracht/prachtwijken samen met gemeenten, corporaties en bewoners bij KAW en een verbreding van haar oeuvre met onderwijsgebouwen (primair, voortgezet, breed, multifunctioneel, kultur) bij GAJ versterkte ik sinds 2009 de gelederen van FAME Architectuur & Stedenbouw Arnhem, met name op het gebied van zorg en hergebruik. In de zomer van 2012 krijg ik samen met mijn collega Johan Blokland de kans om dit architectenbureau over te nemen: opZoom architecten bv wordt geboren. In open dialoog en met beide benen op de grond gaat ik samen met mijn collega’s van opZoom, mijn opdrachtgevers en gebruikers op zoek naar steeds weer net dat beetje méér.

Lees mijn persoonlijke interview in het FAME magazine van april 2012 hier of klik op onderstaande foto.

portretfoto’s, pictures maarten corbijn, corbino
sommige projecten in mijn portfolio zijn in loondienst ontworpen, de bureaus worden bij het betreffende project genoemd